درس زنان در حادثه عاشورا
درباره حضور زنان در حادثه عاشورا بیشتر به محور 1یام رسانی باید اشاره کرد البته جهات دیگری نیز وجود داشت که فهرست وار به آن اشاره می شود که هرکدام می تواند به عنوان «درس» مورد توجه باشد:
- آموزش صبر: روحیه مقاومت و تحمل زنان به شهادتها در کربلا درس دیگر نهضت بود. اوج این صبوری و پایداری در روحیات و رفتار زینب کبری علیها السلام جلوه گر بود.
- پیام رسانی: افشاگریهای زنان و دختران کاروان کربلا چه در سفر اسارت و چه پس از بازگشت به مدینه. پاسداری از خون شهدا بود. سخنان بانوان، هم به صورت خطبه جلوه داشت، هم گفتگوهای پراکنده به تناسب زمان و مکان.
- روحیه بخشی: در بسیاری از جنگها حضور تشویق آمیز زنان در جبهه، به رزمندگان روحیه می بخشید. در کربلا نیز مادران و همسران بعضی شهدا این نقش را داشتند.
- مدیریت:بروز صحنه های دشوار و بحرانی، استعدادهای افراد را شکوفا می سازد. نقش حضرت زینب در نهضت عاشورا و سرپرستی کاروان اسرا، «مدیریت در شرایط بحران » را می آموزد. وی مجموعه بازمانده را در راستای اهداف نهضت، هدایت کرد و با هر اقدام خنثی کننده نتایج عاشورا از سوی دشمن، مقابله نمود و نقشه های دشمن را خنثی ساخت.
منبع: فرهنگ عاشورا، جواد محدثی، ص 213، نشر معروف